Analýza současných svatebních příprav - Martínková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2016)
Předkládaná diplomová práce se zabývá analýzou současných svatebních příprav. Tento text zachycuje různé aspekty, které provází svatební přípravy a se kterými se současní snoubenci potýkají. Vzhledem k širokému tématu této práce, je i její teoretické ukotvení různorodé. Byla zde použita teorie vytváření habitu u snoubenců podle Pierra Bourdieu, ale také aplikace přechodových rituálů Arnolda Van Gennepa a Victora Wittera Turnera. Stěžejními metodami pak byly zvoleny etnografické interview, zúčastněné pozorování a sebereflexe z toho důvodu, že se autorka stala součástí výzkumu.
Analysis of Contemporary Wedding Preparations
Keywords: svatby; manželství; nevěsty; ženichové; přípravy; zvyky; weddings; marriages; brides; grooms; preparations; habits