Hydrazonové deriváty ferrocenu jako prekurzory pro syntézu diazafosfolů - Kozáček, Pavel (Univerzita Pardubice, 2018)
Byla zkoumana reaktivita hydrazonovych derivátů. ferrocenu vůči chloridu fosforitemu s cilem připravit diazafosfol substituovany skupinou obsahujici navazany ferrocen. Uvodni část představuje literarni rešerši na dane tema, experimentalni část popisuje provedene syntezy a charakterizaci připravenych sloučenin. Bylo zjištěno, že hydrazonove derivaty ferrocenu vykazuji sniženou reaktivitu při reakci s chloridem fosforitym, což je způsobeno elektrondonorovym vlivem ferrocenu, ktery snižuje kyselost vodiků vazanych na alfa-uhlik. Tato skutečnost nepřiznivě ovlivňuje vznik heterocyklu, substituovaneho ferrocenem. Jeho připrava je možna, je-li ferrocen oddělen od diazafosfoloveho cyklu vhodnou můstkovou skupinou.
Hydrazone derivatives of ferrocene as starting compounds for the synthesis of diazaphospholes
Keywords: ferrocen; hydrazon; diazafosfol; azin; ferrocene; hydrazone; diazaphosphole; azine