Investigativní žurnalistika zaměřená na práci v deníku MfDNES v letech 2001 až 2007 - Valoušek, Richard (Univerzita Pardubice, 2009)
Investigativní žurnalistika, součást neustále se vyvíjejícího mediálního světa, je považována za činnost důkladného zkoumání, vyhledávání a sbírání informací. Na tomto významovém základě je zařazena do historického kontextu světového tisku. Prostřednictvím následného představení nejvýznamnějších osobností investigativní žurnalistiky a sledováním jejich činnosti se bakalářská práce zaobírá objektivitou v médiích, jejich morální silou a postupným vývojem etického kodexu. Na tomto základě stručně představuje hlavní světové investigativní kauzy druhé poloviny 20. století a podrobně se věnuje třem případům zveřejněných na stránkách deníku Mladé fronty Dnes mezi lety 2001 a 2007. Na jejich pozadí popisuje hlavní využívané investigativní metody, novinářova rizika a následné dopady na společnost po zveřejnění těchto případů.
Investigative journalism with focus on MfDNES in 2001 - 2007
Keywords: investigativní žurnalistika; investigace; etika; objektivita; Mladá fronta DNES; investigative journalism; investige; ethic; objectivity