Svatba a narození dítěte a jejich obraz v české literatuře 19. století - Paroubková, Vendula (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce si vzala za úkol poučit o rituálech obecně a o přechodových rituálech, obojí se týká, jak sám název napovídá, svateb a narození dětí. V první části se na svatby pohlíží z historického hlediska prostřednictvím rituálních obřadů, lidových zvyků, tradic a pověr. Od toho co samotné svatbě předchází, přes oblečení, hosty, dary, průvod, až po svatební hostinu, zpěv a tance, k završení uzavření manželského svazku svatební nocí. Od rituálů usnadňujících početí, přes těhotenství, porod a narození po křest a kmotry, je poskytnut stejný historický pohled, jako na svatby. Druhá část, prostřednictvím poetistického díla Karla Jaromíra Erbena: Kytice, ukazuje literární obrazy svateb a narození dětí. Stejné zaměření má i Korespondence Boženy Němcové, ta vytváří společně s Kyticí kontrast - skutečné rodiny a "Erbenových" pověrčivých lidí. Celá práce je pak spojením historie a literatury v nejdůležitějších etapách života a to svatby a narození.
Marriage, child birth and their description in the Czech literature of 19th century
Keywords: svatby; narození dětí; rituály; obřady; tradice; pověry; Karel Jaromír Erben; Božena Němcová; marriages; childbirth; rituals; ceremonies; traditions; superstitions