Využití adrenalinových autoinjektorů v přednemocniční péči - Seifová, Anežka (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce zkoumá využití adrenalinových autoinjektorů v rámci přednemocniční péče, s důrazem na alergické reakce a anafylaxi. Teoretická část práce se zaměřuje na definici alergie a anafylaxe, mechanismy vzniku těchto reakcí, klinické projevy a důležitost rychlého a správného zásahu. Dále se zabývá přehledem dostupných adrenalinových autoinjektorů, jejich použitím a postupy aplikace. Praktická část se zaměřuje na analýzu znalostí záchranářů ohledně použití adrenalinových autoinjektorů a diagnostiky anafylaxe. Metoda výzkumu zahrnuje dotazníkové šetření mezi záchranáři, zaměřené na jejich povědomí o anafylaxi a postupech při aplikaci adrenalinových autoinjektorů.
Use of Epinephrine Auto-Injectors in Pre-Hospital Care
Keywords: alergie; anafylaxe; adrenalin; adrenalinové autoinjektory; allergy; anaphylaxis; adrenaline; epinephrine auto-injectors