Kvantitativní analýza sociogenních mimořádných událostí na teritoriu České republiky - Burdová, Lenka; Krulík, Oldřich (Univerzita Pardubice, 2010)
Autoři na půdě Policejní akademie České republiky v Praze dlouhodobě věnují problematice predikce a analýzy kontextu vzniku sociogenních mimořádných událostí. Čtenářům nyní předkládají pilotní kvantitativní analýzu sociogenních mimořádných událostí, jejichž výskyt byl na území České republiky předpokládán či potvrzen v roce 2008. Jejich analýza se opírá o periodicky připravované „Přehledy o akcích v České republice“ z dílny Policejního prezídia České republiky, respektive o dosavadní výstupy odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra. Z těchto podkladů se autoři snaží vysledovat určité pravidelnosti či trendy týkající se sociogenních mimořádných událostí (jejich četnost, rozložení v rámci jednotlivých krajů státu, jejich výskyt v průběhu roku, respektive v rámci jednotlivých dní v týdnu). Autoři předpokládají dopracování této analýzy v horizontu let 2006-2010. Existuje předpoklad využití těchto zjištění v rámci relevantních bezpečnostních sborů, ústředních orgánů státní správy, respektive ze strany regionální a místní samosprávy.
Keywords: četnost výskytu; indikátor; kvantitativní analýza; prediktor; sociogenní mimořádná událost