Pozemkové reformy v Československu - Šafránek, Daniel (Univerzita Pardubice, 1999)
Cílem práce je charakterizovat průběh a výsledky první a druhé československé pozemkové reformy, nikoli z pohledu jejich produkčně ekonomických dopadů na československé zemědělství, ale spíše z hlediska výsledků, které přinesly ve změně struktury a organizace pozemkového vlastnictví. Pozornost je též věnována změně vlastnických vztahů k pozemkům, které se u nás odehrály po roce 1990. V závěru jsou shrnuty motivy a cíle těchto zásadních agrárních změn a hodnocena míra v jaké byly představy uskutečňovatelů splněny.
Land reforms in Czechoslovakia
Keywords: reformy; zemědělství; pozemkové úpravy; vlastnictví majetku; restituce; Československo