Restaurování a prezentační úpravy torza kamenného trpaslíka z Kuksu, Katalog trpasličích kabinetů na našem a blízce přilehlém území, Restaurování sochy trpaslíka z Velkých Losin - Prokýšek, Jan (Univerzita Pardubice, 2016)
V rámci diplomové práce byly restaurovány sochy dvou kamenných barokních trpaslíků. Jednalo se o sochu trpaslíka ze zámku ve Velkých Losinách a o torzo trpaslíka z bývalého lázeňského areálu Kuks. Součástí práce je Edukačně rekonstrukční část, při níž bylo torzo kukského trpaslíka doplněno do přibližného původního tvaru a hmoty. Jedna z tvarových sádrových rekonstrukcí byla barevně polychromována a druhá sádrová rekonstrukce zpatinována do barvy pískovce. Součástí práce je také katalog barokních trpasličích souborů a jejich fragmentů na našem a blízce přilehlém území.
Restoration and presentation editing dwarfs torso of stone from Kuks, Catalog dwarf in our cabinets and closely adjacent area, Restoration dwarf statues of Velké Losiny
Keywords: barokní trpaslík; trpasličí kabinet; barokní zahradní plastika; Kukské lázně; barokní polychromie; Matyáš Bernard Braun; hrabě Antonín Špork; Velké Losiny; Baroque dwarf; dwarf cabinet; baroque sculpture garden; spa Kuks castle; Baroque polychrome; Matyáš Bernard Braun; Earl Antonín Špork; Velké Losiny