Dokumentace restaurování úseku štukové výzdoby ze zámecké kaple v Kácově & Možnosti odstraňování koroze z povrchu stříbrných plátků - Mašíková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2024)
První částí práce je dokumentace restaurátorského zásahu na části barokní polychromované štukové výzdoby v zámecké kapli v městysu Kácov. Druhá část této práce pak pojednává o možnostech odstraňování koroze z povrchu stříbrných plátků. Restaurátorský zásah navazuje na umělecko-historický, chemicko-technologický a restaurátorský průzkum. Nejdříve popisuje zajištění barevných vrstev a materiálu pod nimi, se zároveň probíhajícím postupným čistěním. Dále popisuje navazující práce, a to plastické a barevné retuše. Experiment v druhé části práce se pak zaměřil na zkoumání čištění koroze stříbrných plátků pomocí laseru. Na zhotovených uměle stárnutých vzorcích byly testovány dva typy laserů při různých nastaveních. Z testování vyplynuly pozitivní výsledky z užití vlnových délek v oblasti zeleného světla, tyto výsledky představují dobrý základ pro další zkoumání této techniky.
Documentation of restoration intervention on part of stucco decoration in the castle chapel in Kácov & Possibilities of removing corosion from the surface of silver slices.
Keywords: restaurování; baroko; polychromie; štuk; stříbro; koroze; čištění; laser; restoration; baroque; polychromy; stucco; silver; corosion; cleaning; laser