Využití enzymů při výrobě biopaliv - Dostál, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na různé použití enzymů při výrobě biopaliv, jako je bionafta, bioetanol, biobutanol, bioplyn a biovodík. Enzymy jsou přírodní, živočišné nebo rostlinné katalyzátory, které urychlují nebo umožňují průběh biochemických reakcí. Bionaftu, která se v současné době vyrábí homogenně bazickou katalýzou, je také možné připravit enzymatickou katalýzou. Hlavní výhodou enzymatické katalýzy je nízká teplota reakce a znovupoužitelnost katalyzátoru. Nevýhodami jsou vysoká cena enzymů, dlouhý čas reakce (až desítky hodin) a možná deaktivace enzymu. Bioetanol se v současné době vyrábí pomocí enzymové katalýzy (fermentace), zejména za účasti kvasinek rodu Sacharomyces a může být použito jako palivo v dopravě buď přímo nebo ve směsi s benzinem (název paliva je E85). Další palivo - biobutanol se v průmyslové praxi z ekonomického hlediska nepoužívá. Bioplyn se vyrábí v bioplynových stanicích pomocí anaerobní fermentace ke zpracování bioodpadu. Do budoucna se počítá s využitím biovodíku, který je zatím ve fázi výzkumu.
Utilization of enzymes for biofuels production
Keywords: Enzymy; enzymová katalýza; bionafta; bioetanol; biobutanol; bioplyn; Enzymes; enzyme catalysis; biodiesel; bioethanol; biobuthanol; biogas