Potřeby pacientů a specifika ošetřovatelské péče po úrazu krční a hrudní páteře - Kovtunová, Eva (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na potřeby pacientů a specifika ošetřovatelské péče po úrazu krční a hrudní páteře. Teoretická část se věnuje úrazům páteře, jejich vzniku, diagnostice, klasifikaci, léčbě a především ošetřovatelské péči u těchto pacientů. V praktické části jsou zpracovány kazuistiky pacientů po úrazu krční a hrudní páteře, 3 z nich jsou dále rozpracovány z pohledu potřeb a ošetřovatelské péče. Na základě toho byl vypracován seznam specifických potřeb pacienta s tímto druhem úrazu. Výstupem celé práce je doporučení pro sestry ošetřující pacienty zotavující se po úrazech páteře.
Needs of pacients and specifics of nursing care after cervical and thoracic spine injuries
Keywords: úrazy páteře; ošetřovatelské potřeby; specifika péče; krční a hrudní páteř; doporučení pro sestry; spinal injuries; nursing needs; specifics of care; cervical and thoracic spine; recommendations for nurses