Moderní čarodějnictví na území České republiky - Kumičíková, Klára (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem moderního čarodějnictví na území České republiky. Mými hlavními cíli je zjistit, popsat současnou podobu směrů hlásících se k čarodějnictví a zjistit, jaké pohnutky vedou k této netradiční víře. Práci jsem rozdělila na teoretickou a praktickou část. V teoretické části rozebírám historické pozadí, tedy jak toto náboženství vznikalo, jaká byla jeho tehdejší funkce a jak se vyvinulo do podoby, v jaké je dnes. V praktické části jsem se pak zaměřila na osoby, které se zabývají různými odnožemi tohoto náboženství. Informanty, kteří mi umožnili zúčastněné pozorování a se kterými jsem vedla rozhovor, jsem měla celkem tři. Také jsem se zaměřila na to, jak pohanská náboženství vnímají lidé, kteří se jím nutně nezabývají. Jako výzkumný soubor jsem zvolila studenty Univerzity Pardubice napříč bakalářskými ročníky Fakulty filozofické, abych za pomocí online dotazníkového setření zjistila, jak na toto téma pohlížejí.
Modern witchcraft in the Czech Republic
Keywords: čarodějnictví; čarodějnice; magie; pohanství; rituály; kouzla; witchcraft; witches; peganism; magic; rituals; spells