Korozní odolnost pasivačních vrstev na zinku - Berková, Anna (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá studiem korozní odolnosti různých pasivačních vrstev nanesených na zinkové vrstvě. V teoretické části je uveden celkový pohled na problematiku spojenou s korozí kovů. Jsou tady rozebrány různé kovové povlaky a vrstvy spolu s dokončovacími úpravami - pasivačními přípravky, které slouží jako protikorozní ochrana materiálů. Experimentální část práce je převážně věnována zinkovému povlaku. Na ocelové díly byl nanesen zinkový povlak v různých vrstvách, na které byly naneseny tři druhů pasivačních přípravků. Díly byly následně podrobeny zrychleným korozním zkouškám v kondenzační komoře, kondenzační komoře s SO2 a komoře se solnou mlhou. Korozní změny na vzorcích byly vyhodnoceny dle platných norem a výsledky byly diskutovány podle typu povrchové úpravy a tloušťky vrstvy.
Corosion durability of immunizing layeres on zinc substrate
Keywords: koroze; korozní odolnost; povrchová úprava; zinkový povlak; pasivace zinkového povlaku; pasivační vrstvy; organické povlaky; corrosion; corrosive resistance; surface treatment; zinc coat; immunizing of zinc coat; immunizing layers; organic surface film