Lidské a finanční zdroje Armády České republiky - Bitto, Adam (Univerzita Pardubice, 2021)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit vývoj plnění úkolů v oblasti lidských zdrojů a financování v Armádě České republiky. V práci je analyzována časová řada vojenských výdajů České republiky za období 2010-2019 a znázorněna proporcionalita výdajů dle mezinárodní, ale i české metodiky. Česká republika dlouhodobě nevydává na obranu 2 % HDP tak jak by měla, dokonce ani 1,4 % HDP avizovaných vládou ČR. Z analýzy financování za období 2010-2019 vyplynulo, že výdaje na armádu tvoří 80 % celkových vojenských výdajů České republiky. V případě krácení rozpočtu resortu Ministerstva obrany České republiky se zvyšuje podíl prostředků vynaložených na personál. Politicko-vojenské ambice, které představují cílové počty personálu byly v roce 2002 stanoveny na 36 tisíc a o rok později na 26 200. Do roku 2015 měla armáda disponovat 24 tisíci a v roce 2030 dokonce 30 tisíci vojáky. Tyto počty však nebyly nikdy dosaženy. Analýzou přírůstků a úbytků vojáků bylo zjištěno, že od roku 2017 opouští armádu větší počet vojáků z povolání, než je počet nově přijatých. Pokles zájmu o službu vojáka z povolání je zapříčiněn mimo jiné i demografickým stárnutím perspektivních uchazečů.
The Human and financial resources of the Czech Armed Forces
Keywords: Armáda České republiky; Ministerstvo obrany České republiky; financování; lidské zdroje; vojáci z povolání; Czech Armed Forces; Ministry of Defence of the Czech Republic; financing; human re-sources; career soldiers