Sloupcovitý růst 1D nanostruktur vrstevnatých materiálů - Jelínek, David (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se zabývá syntézou a vlastnostmi tenkých vrstev telluru připravených metodou vakuového napařování. Byly studovány vzorky připravené při rychlostech 0,2 nm/s, 2 nm/s a 8 nm/s a při úhlech 0°, 30°, 45°, 60°, 70° a 85°. Dále byly na vybrané vzorky deponovány vrstvy TiO2 metodou ALD. Na syntetizovaných vzorcích byla studována morfologie pomocí elektronové mikroskopie, krystalická struktura pomocí rentgenové difrakce, složení pomocí rentgenové fluorescence a elektrické a optické vlastnosti pomocí UV-VIS-NIR spektroskopie.
Columnar growth of 1D nanostructures of layered materials
Keywords: Tellur; oxid titaničitý; tenké vrstvy; vakuové napařování; depozice atomárních vrstev; Tellurium; titanium dioxide; thin films; vacuum evaporation; atomic layer deposition