Restaurování sochy boha Apollóna z ohradní zdi zámku Litomyšl - Laška, Marek (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce představuje komplexní dokumentaci průzkumu a restaurování barokní pískovcové sochy boha Apollóna ze souboru antických božstev na ohradní zdi zámku v Litomyšli. Práce je členěna do několika hlavních částí, které lze obsahově rozdělit na interdisciplinární průzkum, zahrnující výsledky restaurátorského, umělecko-historického a chemicko-technologického resp. materiálového zkoumání sochy. Dále je do bakalářské práce začleněn vypracovaný koncept a podrobná dokumentace celého průběhu restaurování. Pískovcová socha boha Apollóna ze souboru antických božstev na ohradní zdi zámku v Litomyšli pochází z dílny rodu Pacáků a byla zhotovená v letech 1726 až 1732. V rámci průzkumu je objasněno nejen autorství dílny J. F. Pacáka, ale i historické přesuny objektu v areálu zámecké zahrady, dále je přesně popsán a dokumentován stav sochy před restaurováním. Vzhledem k tomu, že skulptura byla v minulosti pravděpodobně povrchově upravena, byly v rámci průzkumu a přípravy restaurátorského zásahu blíže zkoumány a testovány možnosti ochranných a ucelujících nátěrových systémů na jemnozrnném pískovci.
Restoration of sculpture of god Apollo from a wall from Litomyšl´s chateau
Keywords: Apollón; Litomyšl; nátěrové systémy na pískovce; restaurování; socha; zámek; Apollo; Litomyšl; sandstone coating; restoration; sculpture; chateau