Prevence mobbingu a bossingu ve zdravotnictví se zaměřením na perioperační péči - Neužilová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou mobbingu a bossingu ve zdravotnictví se zaměřením na perioperační péči. Mobbing a bossing představují formy psychického násilí na pracovišti, které mohou mít závažné důsledky pro jednotlivce i celou organizaci. Práce analyzuje příčiny těchto jevů, jejich dopady na zdravotnický personál i kvalitu poskytované péče a navrhuje efektivní strategie prevence a intervence. Teoretická část práce se věnuje perioperační péči, obecným přehledem pojmů mobbing a bossing, vysvětlení mechanismů, jejich důsledkům pro zdravotnické pracovníky a organizace, přičemž se zvláštní důraz klade na perioperační péči. Praktická část se zaměřuje na analýzu konkrétních případů ve vybraném zdravotnickém zařízení, hodnocením současných preventivních opatření a návrh efektivních strategií pro eliminaci těchto jevů. Klíčovým prvkem je vztahová a komunikační prevence, organizační opatření a vzdělávání zaměstnanců. Cílem práce je nejen identifikovat rizikové faktory vedoucí k mobbingu a bossingu, ale také nabídnout konkrétní doporučení pro zlepšení pracovního prostředí v nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Výstupy této práce mohou sloužit jako podklad pro zdravotnické manažery a vedoucí pracovníky.
Prevention of mobbing and bossing in healthcare with a focus on perioperative care
Keywords: mobbing; bossing; zdravotnictví; perioperační péče; prevence; mobbing; bossing; healthcare; perioperative care; prevention