Růžena Jesenská - život a dílo. Česká spisovatelka přelomu 19. a 20. století - Kotilová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá životem a dílem spisovatelky Růženy Jesenské a přibližuje tak dráhu samostatné a soběstačné ženy-umělkyně přelomu 19. a 20. století. V úvodu seznamuje čtenáře s dobovým postavením žen ve společnosti, dále se věnuje již samotné Růženě Jesenské. Popisuje její dětství a rodinu, ve které vyrůstala, dráhu učitelky a spisovatelskou aktivitu. Charakterizuje vývoj jejího literárního stylu a náměty, jimiž se zabývala, podrobněji rozebírá její literární tvorbu didaktickou, románovou a dramatickou. Dále mapuje období její redakce Kalendáře paní a dívek Českých a spolupráci s malířkou Zdenkou Braunerovou. Závěr je věnován jejím intimnímu životu, zejména vztahu s malířem Alfonsem Muchou.
Růžena Jesenská - her Life and Work. Czech Woman Writer at the Turn of the 19th and 20th Centuries
Keywords: Růžena Jesenská; ženy; gender; emancipace; kalendář; Růžena Jesenská; women; emancipation; calendar