Specifika péče u pacienta s akutní pankreatitidou na jednotce intenzivní péče - Soukupová, Taťána (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce je věnována specifikaci péče u akutní pankreatitidy na jednotce intenzivní péče. Teoretická část se zabývá ze svého počátku stručnou anatomií a fyziologií slinivky břišní, dále pak charakteristikou akutní pankreatitidy, příčinami, projevy, diagnostikou, komplikacemi a její léčbou. Dále se soustředí na potřeby pacientů na jednotce intenzivní péče, ošetřovatelský proces a jeho fáze a na diagnostiku potřeb pacientů s akutní pankreatitidou dle NANDA domén. Praktická část je zrealizována kvalitativní metodou (polostrukturovaný rozhovor). Obsahuje kazuistiky od vybraných pacientů, které jsou zpracované formou ošetřovatelského procesu se stanovením ošetřovatelských diagnóz dle NANDA Taxonomie II. Výstupem této bakalářské práce je mapa péče pro pacienty s akutní pankreatitidou.
Specifics of patient care with acute pancreatitis in the intensive care unit
Keywords: akutní pankreatitida; jednotka intenzivní péče; ošetřovatelský proces; slinivka břišní; acute pancreatitis; intensive care unit; nursing process; pancreas