Možnosti provozu regionálních vlaků bez obsluhy vlaku - Grebík, Radim (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi provozu regionálních vlaků bez přítomnosti členů obsluhy vlaku. Cílem práce je na základě analýzy stávajícího stavu odbavování a vyhodnocení postoje cestujících, strojvedoucích a obsluhy vlaku posoudit a navrhnout možné způsoby provozu bez obsluhy vlaku na železničních linkách v Olomouckém kraji. V teoretické části je popsán systém dopravní obslužnosti, role vlakového personálu a vývoj v oblasti digitalizace odbavení. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření a přináší ucelený obraz postojů zúčastněných skupin. Na základě těchto výsledků jsou v závěru práce shrnuty přínosy, rizika a doporučení k navrhovanému provoznímu modelu.
Possibilities of Regional Train Operation without Train Crew
Keywords: regionální železniční doprava; dopravní obslužnost; obsluha vlaku; odbavení cestujících; samoobslužný způsob odbavování; dotazníkové šetření; Olomoucký kraj; regional rail transport; public transport services; train crew; passenger ticketing; self-service ticketing; questionnaire survey; Olomouc Region