Čeští a Slovinští vojáci za první světové války na italské frontě - v osobních svědectvích - Patermanová, Jaroslava (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce se zaměřuje na svědectví a vzpomínky vojáků, kteří se účastnili bojů na italské, respektive sočské frontě. Nejprve je nastíněna politická situace v Evropě před první světovou válkou, popsán počátek první světové války a průběh bojů na jednotlivých frontách. Následuje kapitola podrobněji se věnující italské frontě. Samostatná kapitola se soustřeďuje na sočskou frontu, jakožto nejdůležitějsí úsek italské fronty. Hlavní část práce se věnuje vojákům, kteří přímo bojovali nebo byli přítomni bojům na italské frontě. Po stručných životopisech jednotlivých vojáků následuje vylíčení životních podmínek na frontě doplněné o vzpomínky vojáků. Závěrečná kapitola ukazuje boj na frontě z pohledu legionářů.
Czech and Slovenian soldiers on the Italian front at the First World War - personal testimony
Keywords: 1. světová válka; italská fronta; sočská fronta; osobní svědectví; vojáci; legionáři; 1st World War; Italian front; Soča front; personal witness; legionaries; soldiers