Hodnocení rizik spojených s užitím tetovacích barev - Eichlerová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce je zaměřena na hodnocení rizik spojených s tetováním. Věnuje se stanovení obsahu těžkých kovů v tetovacích barvách, jež jsou kontaminující složky tetovacích barev, pomocí ICP-MS a ICP-OES analýzy. Pro posouzení obsahu nanočástic je hodnocena velikost částic tetovacích barev. Posouzení rizik spojených s tetováním je provedeno na základě vyhodnocení dotazníkového šetření zaměřeném na vnímání rizik spojených s chemickými látkami, tetovacími barvami a procesem tetování pomocí vícerozměrných statistických metod. Jsou posuzovány rozdíly mezi tetovanými a netetovanými respondenty vzhledem k jejich sociálnímu zázemí, psychickému zdraví a rizikovému chování.
Assessment of the risks associated with the use of tattoo inks
Keywords: tetování; tetovací barvy; těžké kovy; ICP-MS; ICP-OES; vnímání rizik spojených s tetováním; tattoo; tattoo inks; heavy metals; ICP-MS; ICP-OES; perception of the risks associated to tattoo application