Reforma sociální politiky ČR - Tuťálková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce se zabývá vývojem sociální politiky v České republice od počátku devadesátých let dvacátého století po současnost. První část obsahuje reformu sociální politiky po tzv. Sametové revoluci 1989. Druhá část se zabývá srovnáním České a Slovenské republiky pomocí vybraných makroekonomických ukazatelů - míra nezaměstnanosti, HDP a inflace a procesem zavádění Eura v ČR a SR. Třetí část pojednává o slovenských reformních snahách a jejich úspěších. Ve čtvrté části se zabývám potřebami prohloubení sociální reformy z důvodu vysoké zadluženosti a neudržitelnosti stávajícího důchodového systému a popisuji vládní a opoziční návrh na sociální reformu z roku 2007, současný stav reforem a reformní plány nové vlády vzniklé z voleb 2010.
Social policy reform in the Czech Republic
Keywords: sociální politika; reforma sociální politiky; penzijní systém; důchodový systém; stárnutí populace; veřejné finance; reformy na Slovensku; social policy; social policy reform; pension system; population ageing; public finance; Slovak reforms