Demografická revoluce na pomezí Čech a Moravy. Srovnání populačního vývoje v Litomyšli a ve Svitavách v letech 1785-1914. - Valová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2024)
Disertační práce se zabývá populačním vývojem ve městech Litomyšl a Svitavy v ?dlouhém? 19. století, tj. v letech 1785?1914. Svitavy a Litomyšl byly v 19. století velmi rozdílnými městy. Přesto, že města dělila pouze dvacetikilometrová vzdálenost, šlo o dva velké kontrasty. Kromě odlišné národnostní skladby obyvatel se jednalo především o rozdílný populační, stavební, průmyslový a také kulturní vývoj. Naopak shodná byla katolická víra u naprosté většiny obyvatelstva obou sídel. Proto je cílem zjistit, jaký byl vývoj přirozené měny ve sledované době, a co jej nejvíce ovlivnilo. Na základě excerpce dat z katolických matrik narozených, oddaných a zemřelých je v práci sledován vývoj sňatečnosti, porodnosti a úmrtnosti. Kromě základních demografických ukazatelů je pozornost zaměřena i na některé hlubší sondy (mrtvorozenost, sebevražednost, nouzové křty, vývoj úmrtnosti na infekční nemoci, problematika porodních bab). Zjištěné výsledky jsou porovnány s pracemi dalších autorů.
The Demographic Revolution on the Borderlands of Bohemia and Moravia. The Comparison of Population Development in Litomyšl and Svitavy between 1785 and 1914.
Keywords: historická demografie; matriky; ?dlouhé? 19. století; populační vývoj; Litomyšl; Svitavy; sňatečnost; porodnost; úmrtnost; mrtvorozenost; industrializace; historical demography; registers; "long" 19th century; population development; Litomyšl; Svitavy; nuptiality; natality; mortality; stillbirth; industrialization