Změny metabolizmu lipidů při metabolickém syndromu - Charvát, Vilém (Univerzita Pardubice, 2017)
Metabolický syndrom je komplex metabolických odchylek spojených s inzulinovou rezistencí. Je definován přítomností inzulinové rezistence a alespoň třemi z pěti složek, kterými jsou abdominální obezita, hypertenze, hyperglykémie, hypertriacylglycerolémie a nízká hladina HDL cholesterolu. Vlivem inzulinové rezistence a vysoké koncentrace volných mastných kyselin v plazmě, vznikají lipidové intermediáty, ceramid a diacylglycerol, které negativně ovlivňují signální cesty inzulinu, k čemuž přispívají i některé adipokiny a zánětlivé mediátory uvolňované z viscerální tukové tkáně, nastává porucha lipoproteinového spektra. Dochází tedy k metabolickým změnám, především v metabolismu sacharidů a lipidů, které výrazně zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních komplikací.
Changes of lipid metabolism in metabolic syndrome
Keywords: metabolický syndrom; inzulinová rezistence; diabetes; obezita; dyslipidémie.; metabolic syndrome; insulin resistence; diabetes; obesity; dyslipidemia.