Seznamování online: hledání partnera přes internet - Pejsarová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce se zabývá seznamovacími portály, jejich uživateli, profily a jejich funkcí a důležitostí pro uživatele seznamovacích portálů, faktory, podle nichž si uživatelé seznamovacích portálů vybírají své partnery a zjištění preferencí, které vedou jejich uživatele k upřednostňování seznamování přes internet před jinými způsoby hledání partnera. Empirický kvalitativní výzkum byl zaměřen na pravidelné dlouhodobé uživatele seznamovacích portálů, kteří mají s tímto typem seznamování rozsáhlé zkušenosti. Z výsledku výzkumu vyplývá, že respondenti preferují seznamování online zejména proto, že pracují v kolektivu se stejným pohlavím a nevědí, kde jinde se seznamovat. Z výzkumu dále vyplývá, že nejdůležitějším faktorem, podle něhož si uživatelé seznamovacích portálů vybírají potencionálního partnera, je jeho místo bydliště. Druhým nejdůležitějším aspektem je profilová fotografie.
Dating online: finding a partner online
Keywords: Internet; seznamování online; seznamovací portály; partneři; Internet; dating online; dating portals; partners