Stres a jeho zvládání v profesi všeobecné sestry - Sobolová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou a mírou stresu, jeho zvládáním, ale také psychickou zátěží při práci, která byla zjišťována pomocí standardizovaného Meisterova dotazníku. Teoretická část se zabývá stresem, zejména jeho fyziologií, fázemi, příčinami, symptomy, reakcemi a důsledky. V neposlední řadě, ale též stresem ve zdravotnictví či zvládáním stresu, ať již v zaměstnání, či po pracovní době. Průzkumná část byla realizována kvantitativní metodou (dotazníkovým šetřením). Zaměřovala se na zjištění míry stresu, jeho zvládání nýbrž i psychickou zátěž mezi sestrami na dvou zcela odlišných standardních odděleních. V rámci šetření se jednalo o sestry pracující na standardních lůžkových odděleních chirurgického a interního typu.
Stress and it's coping in the profession as a nurse
Keywords: stres; všeobecná sestra; zátěž; zvládání stresu; stress; general nurse; workload; stress management