Speciální anorganické pigmenty - Střítecká, Hana (Univerzita Pardubice, 2003)
Autor se v práci zaměřuje na možnost úpravy současných pigmentů, které přestaly vyhovovat hygienickým a ekologickým normám. Tato možnost byla testována na zainkludování hematitu do křemičité matrice. Kvalita inkluzí byla stanovena pomocí loužícího testu ve vroucí HCl, ve které se nezainkludovaný hematit rozpouští. Poté byly hodnoceny fyzikálně-chemické i pigmentově-aplikační vlastnostipřipravených pigmentů.
Special inorganic pigments
Keywords: anorganické pigmenty; inkluzní sloučeniny; Keramické pigmenty; hematit; oxid křemičitý