Analýza rizik při předepisování a podávání analgetik - Červenková, Zuzana; Hlaváčková, Eva; Hodačová, Lenka (My University, 2018)
Cíl: Provést analýzu rizik, která by mohla vzniknout při ordinacích analgetik a při zaznamenávání jejich podání. Design: Ad-hoc šetření, obsahová analýza zdravotnické dokumentace, posouzení rizik týmem expertů. Metodika: Šetření probíhalo v krajské nemocnici, na odděleních, kde jsou hospitalizováni dospělí pacienti po operačních výkonech. Byla provedena FMEA procesů v oblasti ordinací analgetik, které byly popsány při auditu, který předcházel této analýze. Výsledky auditu byly pro tým expertů inspirací k výběru částí procesu pro FMEA. Vybrány byly ordinace analgetik a záznamy jejich podání v souvislosti se vznikem specifické potřeby ze strany pacienta (podmíněná ordinace analgetik), u kterých by se dal očekávat výskyt medikačního pochybení. Výsledky: Expertní tým stanovil rizika od nízkého až po vysoké. Jako nejméně rizikovou označil záměnu matematických znamének v ordinaci léčiva, za nejvíce rizikovou nespecifikované množství ordinovaného Morphinu. Závěr: Metodu FMEA lze použít pro hodnocení rizik při ordinacích analgetik a zaznamenávání jejich podání, ale je třeba ji doplnit jinou metodou zohledňující lidský faktor a je třeba zodpovědně vybírat odborníky posuzující rizika.
Analysis of risks arising with the prescription and administration of analgesics
Keywords: analýza rizik, kvalita a bezpečí poskytované péče, ordinace a podávání analgetik; risk assessment, quality and safety, health care, analgesics, prescription and administration