Restaurování spodní části nástěnné malby na východní stěně presbytáře kostela sv. Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou - Titor, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato diplomová práce prezentuje průběh restaurování spodní části nástěnné malby na východní stěně presbytáře kostela sv. Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou. Malba byla datována do rozmezí let 1320-60. Restaurování sestává z restaurátorského průzkumu, vlastního restaurování a vypracování restaurátorské dokumentace. Restaurátorský průzkum obsahuje umělecko-historický průzkum, materiálový průzkum, zkoušky čištění a návrh postupu restaurátorských prací. Vlastní restaurování nástěnných maleb vychází z tohoto návrhu; malby byly chemicky i mechanicky čištěny, konsolidovány, tmeleny a retušovány. Součástí diplomové práce je teoretická část pojednávající o možnostech redukce vodorozpustných solí, které byly detekovány in situ. Teoretická část se skládá z teoretické rešerše a experimentální části, která dokumentuje průběh a výsledky testování vybraných zábalových směsí. Teoretická část slouží jako podklad pro praktický úkol redukce solí in situ.
Restoration of Lower Part of Mural Painting on Presbytery East Wall in St. Vitus Church in Zahrádka at Ledeč nad Sázavou
Keywords: Kostel sv. Víta v Zahrádce; St. Vitus church in Zahrádka; restaurátorská dokumentace; nástěnné malby; středověk; vodorozpustné soli; odsolovací zábal; advekce; difúze; restoration documentation; wall paintings; Middle Ages; water soluble salts; salt reduction poultice; advection; diffusion