Příprava nových derivátů 2-(morfolin-4-ylmethyl)anilinu - Voneš, Štěpán (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato práce se zaměřuje na přípravu nových derivátů 2-(morfolin-4-ylmethyl) anilinu. Byla provedena literární rešerše s cílem shrnout poznatky o syntéze 2-(morfolin-4-ylmethyl) anilinu a biologická aktivita jeho derivátů. Na základě této rešerše byla v experimentální části vyvinuta metoda přípravy 2-(morfolin-4-ylmethyl) anilinu a tato látka byla využita pro syntézu nových vybraných sulfamoylbenzamidových derivátů. Připravené sloučeniny byly charakterizovány bodem tání a NMR spektrometrii. Čistota produktů byla ověřena elementární analýzou.
Synthesis of new derivatives of 2-(morpholin-4-ylmethyl)aniline
Keywords: morfolin; anilin; fosgen; sulfamoylbenzamid; morpholine; aniline; phosgene; sulfamoylbenzamide