Politické procesy v Litomyšli v 50 letech 20. století na příkladu procesu Stříteský a spol. - Hovězák, Adam (Univerzita Pardubice, 2021)
Kvalifikační práce se zaměřuje na problematiku protikomunistické rezistence v bývalém okresním městě Litomyšli. Hlavním cílem je zmapování protirežimní činnosti několika skupin vesměs mladých lidí. Snahou bude charakterizovat motivace pro vystoupení vůči komunistickému režimu, představit jednotlivé členy skupin a jejich protirežimní aktivity. Práce se zaměří i na následné vyšetřování Státní bezpečnosti a konstruování politického procesu v čele s posledním rektorem piaristické koleje v Litomyšli Františkem Ambrožem Stříteským.
Political Trials in Litomyšl in the 1950s on the Example of the Trial of Stříteský et al.
Keywords: protikomunistický odpor; ATA; Stříteský, František Ambrož; Litomyšl; politické procesy; 50. léta; anti-communist resistance; political trials; the 1950s