Návrh učebního textu pro studenty chemie v rozsahu učiva gymnázií a středních škol - Hermonová, Jana (Univerzita Pardubice, 2013)
Závěrečná práce je zpracována jako návrh učebního textu předkládající ucelený pohled na periodicky systém prvků, jež je základním pilířem anorganické chemie. Text je určen nejenom pro studenty gymnázií, ale i jiných středních škol, jež vyučují základům chemie. Stěžejním tématem učebního textu je chemická periodicita a s ní spojené chemické a fyzikální vlastnosti prvků. Protože vlastnosti prvků jsou odvozovány z elektronové konfigurace a chemická periodicita i tvar periodické tabulky prvků lze vyložit podle elektronové struktury atomu, je jedna kapitola učebního textu speciálně věnována struktuře atomu. Teoretická část závěrečné práce je zaměřena především na oborovou didaktiku, a to na didaktiku chemie, na její historii, zásady a vyučovací metody.
The textbook proposition for students of chemistry within comprehensive grammar schools and high schools
Keywords: pedagogika; didaktika; didaktika chemie; stavba atomu; periodická tabulka prvků; vlastnosti prvků; pedagogy; didactic; didactic of chemistry; construction of atom; periodic table of elements; properties of chemical elements; charactericsties of elements