Odpor, reflexe, tvorba a drobná práce v životě nejen filosofickém - Hejduk, Tomáš (My University, 2022)
V předloženém textu zkoumám pojetí disentu v díle Ladislava Hejdánka. Nejprve si pomáhám Pithartovým schématickým dělením disentu na protestující a reflektující, abych v případě Hejdánka odlišil ještě třetí, tvůrčí typ disentu. Ten pak detailněji analyzuji v systematické interpretaci Hejdánkových postojů a myšlení (včetně komparace s dalšími disidenty a mysliteli). Soustředím se přitom především na chartistickou diskusi o statečnosti, v níž vyjasňuji Hejdánkovu pozici, ovšem spolu s hledáním možného zaštiťujícího, respektive v kontextu občansky neposlušného postoje přípustného a přesvědčivého, pojetí morálky.
Resistance, Reflection, Creation and Minor Work in a Life Not Only Philosophical
Keywords: disent; občanská společnost; Ladislav Hejdánek; etika; dissent; civil society; Ladislav Hejdánek; ethics