Bezpečnost znalostní autentizace osob prostřednictvím hesel - Dvořáková, Iveta (Univerzita Pardubice, 2006)
Tato bakalářská práce je zaměřena na bezpečnost znalostní autentizace osob prostřednictvím hesel. Jsou definovány základní pojmy bezpečnosti IS. Je zde analyzován současný stav autentizace hesel, dále jsou zformulovány požadavky na bezpečná hesla. Kromě toho jsou v práci identifikovány hlavní chyby a nedostatky volených hesel a přičemž je kladen důraz na možné nebezpečí útoků na vytvořená hesla. Experimentálně jsou analyzována skutečně používaná hesla. V práci je řešeno napadení hesel metodou slovníkového útoku. Je zde proveden dotazníkový průzkum a následně jsou získaná data zpracována metodou ANOVA. V závěru je navrženo řešení nalezených nedostatků.
Security of the knowledge person authentication via passwords
Keywords: Autentizace; Identifikace; autorizace; integrita; hesla; sociální inženýrství