Skelné a skelně-krystalické borofosfátové materiály dotované oxidy přechodných kovů - Pospíšil, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2008)
Byla studována borofosfátová skla, jejich vlastnosti, termická stabilita a chemická odolnost. Struktura připravených skel byla studována pomocí Ramanovy a MAS NMR spektroskopie jader 31P a 11B. Na základě těchto poznatků byl diskutován vliv oxidů přechodných kovů na strukturu a vlastnosti připravených skel. U skel byla také studována jejich krystalizace a analyzovány vzniklé krystalické fáze.
Borophosphate glasses and glass-ceramics doped with transition metal oxides
Keywords: borofosfátová skla; oxid titaničitý; oxid niobičný; Ramanova spektroskopie; NMR spektroskopie; krystalizace skel