Výskyt a laboratorní průkaz Mycoplasma pneumoniae - Juríková, Simona (Univerzita Pardubice, 2009)
V rámci této bakalářské práce byla podrobně prostudována literatura na téma výskyt a laboratorní průkaz Mycoplasma pneumoniae. Ze zpracované rešerže na toto téma vyplývá, že bakterie Mycoplasma pneumoniae patří mezi nejmenší mikroorganismy schopné samostatné existence mimo buňku. Tyto mikroorganismy způsobují infekce dýchacího traktu. Mezi nejzávažnější infekce řadíme pneumonie, zejména primární atypickou pneumonii a akutní bronchitidu. Lečba je vhodná pomocí tetracyklinu u dospělých a erythromycinu u dětí.
Occurrence and detection of Mycoplasma pneumoniae
Keywords: Mycoplasmata; Mycoplasma pneumoniae; mikroorganismy; infekce; dýchací trakt; léčba; Mycoplasma; Mycoplasma pneumoniae; microorganisms; infections; respiratory tract; the treatment