Farmakologická léčba diabetes mellitus - Vasserbauerová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce je věnována problematice diabetes mellitus a onemocněním, která s ním souvisejí. Je rozdělena na část teoretickou a část výzkumnou. Teoretická část je zaměřena na onemocnění diabetes mellitus, klinické projevy, diagnostiku, komplikace, farmakologickou a nefarmakologickou léčbu. Také jsou zde zahrnuta onemocnění jako je obezita a metabolický syndrom, která se velkou měrou podílejí na vzniku diabetes mellitus. Výzkumná část zkoumá podíl výskytu onemocnění v rodině na vzniku metabolického syndromu, dále léčbu diabetes mellitus, výskyt jeho komplikací a fyzickou aktivitu u diabetiků. Výzkum je proveden formou nestandardizovaného dotazníku.
Pharmacological medication of diabetes mellitus
Keywords: Diabetes mellitus; inzulín; perorální antidiabetika; obezita; metabolický syndrom; insulin; oral antidiabetic; obesity; metabolic syndrome