Vlastnosti vybraných skel systému PbO-ZnO-TeO2 - Trpíková, Věra (Univerzita Pardubice, 2004)
Byly připraveny dvě řady skel systému PbO-ZnO-TeO2, s 60 a 70 mol % TeO2. Získané vzorky byly charakterizovány měřením hustoty Archimédovou metodou, penetrační a dilatační teplotou měknutí. Z teplotní závislosti optické propustnosti a reflektivity byly stanoveny teplotní a spektrální závislosti optické šířky zakázaného pásu spolu s jejími teplotními koeficienty. Dále byly stanoveny experimentální hodnoty indexu lomu skel. Z teplotních závislostí stejnosměrné elektrické vodivosti byla vypočtena aktivační energie a předexponenciální faktor. Struktura látek byla ověřena Ramanovou a infračervenou spektroskopií. Získané kompoziční závislosti vlastností jednoznačně indikují dominantní vliv PbO na nalezené změny ve struktuře studovaných telluritových skel.
The properties of some selected glasses of the PbO-ZnO-TeO2 system
Keywords: Telluritová skla; teplota měknutí; struktura látek; Ramanova spektra; index lomu; optická propustnost; optická odrazivost; elektrická vodivost