Studium mechanických a tepelně-mechanických vlastností epoxidových nanokompozitů na bázi funkcionalizovaných mikrogelů esterů kyseliny methakrylové - Svoboda, Ladislav (Univerzita Pardubice, 2010)
Souhrn Předložená disertační práce je rozdělena na tři základní oddíly - teoretickou část, experimentální část a část diskusní. První část se věnuje teoretickým základům oboru kompozitních materiálu a podrobněji přibližuje důležité pojmy, jako jsou epoxidové pryskyřice či emulzní polymerace. Druhá část obsahuje seznam použitých chemikálií a postupy při přípravě mikrogelových částic i jejich následné zabudováni do epoxidové matrice. Dále představuje techniky použité pro měření základních parametrů a vlastnosti připravených vzorků. Třetí výsledková část obsahuje shrnutí všech získaných výsledků včetně diskuze a závěrů z nich vyplývajících. Jak již samotný název disertační práce napovídá, tato práce pojednává o tvorbě kompozitních materiálů tvořených matricí z epoxidové pryskyřice a polymerních nano-mikročástic na bázi esterů kyseliny methakrylové, které byly připraveny semikontinuální emulzní polymerací. Funkcionalizované kopolymerní mikrogelové částice na bázi monomerů methyl-methakrylátu a butyl-methakrylátu byly připraveny v různých koncentračních řadách s rozdílným zastoupením obou esteru ve struktuře kopolymeru. Dále byly připraveny kopolymery s různým obsahem glycidyl-methakrylátu jako nosiče funkční epoxidové skupiny. Mimo to byly studovány i mikrogelové částice s core-shell strukturou. Připravené funkcionalizované mikrogely byly testovány jako reaktivní plnivo pro epoxidové pryskyřice. V rámci práce byly optimalizovány podmínky přípravy mikrogelových částic, jejich izolace z vodné disperze a následné homogenizace do epoxidové matrice. Dle použité epoxidové matrice byly studovány dva typy vzorku, nátěrové filmy připravené ze směsi vodné disperze mikrogelových částic a vodné disperze epoxidové pryskyřice CHS Epoxy 200 V55 a tělísek modifikované odlévací pryskyřice CHS Epoxy 520. U obou typu vzorků byla studovaná struktura, tvrdost a různé mechanické a termomechanické vlastnosti
Mechanical and thermomechanical properties of epoxy nanocomposites based on functionalised microgels of esters of methacrylic acid
Keywords: funkionalizované mikrogelové částice; emulzní polymerace; epoxidové pryskyřice; mechanické a termomechanické vlastnosti; functionalised microgel particles; emulsion polymerisation; epoxy resin; mechanical and thermomechanical properties