Živnostenská společenstva na Chrudimsku 1841-1952 - Stodolová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se zabývá vývojem živnostenských organizací v Čechách od jejich počátků až po současný stav. Konkrétně popisuje, jakými pravidly se cechy, obchodní a živnostenské komory a živnostenská společenstva řídily. Práce je zaměřena zejména na vývoj živnostenských společenstev v oblasti Chrudimska mezi lety 1841-1952 a sleduje návaznost živnostenských společenstev na práci cechů a hlavní úkoly, kterými se společenstva zabývala. Porovnává členy, klade důraz na odborné zaměření společenstev a rovněž na součinnost s ostatními institucemi a orgány státní správy.
Trade Associations in the Region of Chrudim 1841-1952
Keywords: živnostenské organizace; cechy; obchodní a živnostenské komory; živnostenská společenstva; živnostenský řád; Čechy; Chrudimsko; trade associations; guilds; trade chambers; trade companies; trade act; Bohemia; the Region of Chrudim