Syntéza a využití polymerů obsahujících heteroboroxinový skelet - Špila, Jan (Univerzita Pardubice, 2024)
V rámci této diplomové práce byla vypracována literární rešerše zaměřená na syntézu a využití polymerů obsahujících ve své struktuře atom boru. Experimentální část zahrnuje syntézu 4 nových oligomerů nebo polymerů obsahujících ve své struktuře stannaboroxinový skelet. Tyto sloučeniny byly připraveny pomocí Schiffova couplingu mezi výchozím L(Ph)Sn[(OB-4-CH=O-C6H4)2O] (L = 2,6-(Me2NCH2)2C6H3) a sérií diaminů H2N-R-NH2, lišícími se linkerem R (R = C2H4, 1,4-C6H4, C3H7-SiMe2-O-SiMe2-C3H7 a C3H7-PDMS-C3H7) v molárním poměru 1:1. Takto byly připraveny sloučeniny (-N=CH-C6H4-L(Ph)Sn(O3B2)-C6H4-CH=N-C2H4-)n (1), (-N=CH-C6H4-L(Ph)Sn(O3B2)-C6H4-CH=N-C6H4-)n (2), (-N=CH-C6H4-L(Ph)Sn(O3B2)-C6H4-CH=N-C3H6-SiMe2-O-SiMe2-C3H6-)n (3) a (-N=CH-C6H4-LSnPh(O3B2)-C6H4-CH=N-C3H6-PDMS-C3H6-)n (4). Připravené sloučeniny 1 ? 4 byly následně použity pro přípravu tenkých vrstev metodou spin-coating, ať už jako samotné, nebo jako součást formulací s hydrofobní silikou nebo ultra-vysokomolekulárním PDMS. Získané tenké vrstvy byly studovány z hlediska jejich hydrofobních vlastností, a to stanovením kontaktního úhlu vody metodou přisedlé kapky.
Synthesis and use of polymers containing a heteroboroxine skeleton
Keywords: hydrofobita; heteroboxin; kontaktní úhel; spin-coating; hydrophobicity; heteroboroxine; contact angle; spin-coating