Očekávané přizpůsobení ekonomiky ČR po přijetí eura - Petráčková, Denisa (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. První část je zaměřena na nastínění vývoje a současného stavu evropské měnové integrace, která má své prvopočátky v 19. století a postupně se zformovala až do dnešní podoby. Je zde také analyzována současná měnová unie a popsány podmínky vstupu do ní, tzv. Maastrichtská konvergenční kritéria. Věnuje se zde také institucionálnímu zajištění stability eura. Praktická část se soustředí na vyhodnocení plnění konvergenčních kritérií Českou republikou. Jsou zde nastíněny důvody splnění či nesplnění jednotlivých kritérií a jejich očekávané prognózy v následujících letech. Přiblíženy a rozebrány jsou také vlivy zavedení eura na ekonomiku u nás, konkrétně dopady na inflaci, podnikatelský sektor i jednotlivé občany. Popsána je zkušenost se společnou jednotnou měnou na Slovensku.
Expected adaptation of the Czech economy on Eurocurrency
Keywords: EURO; Česká Republika; Evropská Unie; přizpůsobení ekonomiky; společná měna; Czech Republic; European Union; adaptation of the economy; common currency