Vliv malnutrice na zánětlivé procesy ve střevě - Obešlová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářské práce pojednává o výživě a malnutričních stavech v organismu. Součástí je popis trávicího traktu, úloha tenkého a tlustého střeva ve vstřebávání živin a v souvislosti se střevní mikroflórou. Další část práce se zabývá zánětlivým procesem ve střevě se stěžejní účastí imunitního systému. V závěru práce je uveden přehled některých zánětlivých stavů ve střevě, jak možného důsledku malnutrice a dále patologické stavy, u kterých se rozvíjí malnutrice jako jejich důsledek.
Malnutrition influence on the inflammatory processes in the intestine
Keywords: malnutrice; výživa; záněty; autoimunita; poruchy přijmu potravy; malnutrition; nutrition; inflammation; autoimmunity; eating disorders