Možnost využití heterogenních katalyzátorů v transesterifikaci rostliných olejů - Kutálek, Petr (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce se zabývá zhodnocením možného využití heterogenních bazických katalyzátorů v transesterifikaci řepkového oleje. Na základě literární rešerše byly vybrány vhodné heterogenní katalyzátory na bázi draslíku. Aktivní částice draslíku byly naneseny jednak na komerčně dostupné anorganické materiály (alumina, MgO a CaO) a jednak na anorganické materiály s vysokou hodnotou specifického měrného povrchu. Hlavní pozornost byla zaměřena na aktivitu a stabilitu těchto katalyzátorů.
Feasibility of heterogeneous catalysts in the transesterification of vegetable oil
Keywords: Transesterifikace; Bionafta; rostlinný olej; heterogenní katalyzátory; Transesterification; Biodiesel; vegetable oil; heterogeneous catalysts