Agresivní pacient ve zdravotnickém zařízení - Hrubá, Andrea (Univerzita Pardubice, 2021)
Teoretická část této bakalářské práce s názvem ,,Agresivní pacient ve zdravotnickém zařízení" vysvětluje význam termínů agrese, agresivní pacient, delirium či delirantní stav pacienta. Dále se zabývá vhodnou komunikací s agresivním pacientem a zvládání takto problematických pacientů ve zdravotnickém zařízení. Hlavním cílem praktické části je zmapovat míru výskytu agresivního chování a zjistit nejčastější strategie zvládání agresivity ze strany praktických/všeobecných sester. Dotazníkového šetření v praktické části bakalářské práce se celkem zúčastnilo 76 respondentů, přičemž do průzkumu jich mohlo být zařazeno 67. Z analýzy dat vychází, že většina účastníků (73,1 %) byla napadena agresivním pacientem. Proto by tato problematika týkající se všech zdravotníků měla být více zveřejňována a řešena.
Aggressive patient in health care institution
Keywords: agrese; agresivní pacienti; komunikace; aggression; aggressive patients; communication