Loď v bouřích a její posádka z antropologického pohledu - Lebduška, Martin (Univerzita Pardubice, 2018)
Práce pojednává o výzkumu v oblasti námořnictví, konkrétně na palubě lodi Beneteau Oceanis 473 clipper jménem Malena, během kurzu bouřkového plachtění ve Středozemním moři. Hlavní pozornost je soustředěna na fungování posádky a život na lodi z antropologické perspektivy. Na palubu lodi je nahlíženo jako na jedno ze sociálních polí, nacházející se v sociálním prostoru. Důležitou součástí práce je také aplikace kapitálů na aktéry sociálního pole. První část práce obsahuje vymezení teoretických konceptů, historii námořnictví, lodí a námořního vybavení, také se zabývá nároky na mořeplavce a úskalími života na moři. Druhá část práce pojednává o vlastním výzkumu na palubě lodi během kurzu. K zodpovězení výzkumných otázek využívá tato práce teorii sociálního pole a kapitálů Pierra Bourdieu. Propojují se zde teoreticky získané informace s praktickými zkušenostmi a poznatky z terénu - lodi. Cílem práce je přiblížit čtenářům palubu jachty jako samostatné prostředí a vysvětlit, jak se mění dynamika sociální skupiny při plavbě v nebezpečném počasí a jaké kapitály vstupují do sociální dynamiky naší skupiny.
Ship in storms and her crew from an anthropological point of view
Keywords: jachting; loď; plavba; posádka; bouře; sociální pole; kapitály; yachting; boat; sail; crew; storm; social field; capitals