Systém hodnocení a odměňování pracovníků ve veřejné správě - Frenštátská, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2009)
Hlavním cílem bakalářské práce je analyzovat průběh a způsoby hodnocení a odměňování pracovníků ve veřejné správě. V první části bakalářské práce jsou vymezeny základní pojmy týkající se této problematiky. Následně práce ukazuje na konkrétním příkladě (v Městském úřadě Jeseník), jak probíhá výběr zaměstnanců a jejich hodnocení a odměňování. Na závěr jsou srovnávány běžné výdaje s výdaji na platy za jednotlivé roky. Respektive jaký objem prostředků je vynaložen na platy úředníků.
System of evaluation and remuneration of employees of public administration
Keywords: Public Administration; Employment; Evaluation; Remuneration; Municipal authorities of the Jeseník; Pracovní poměr; hodnocení; Odměňování; Městský úřad Jeseník; veřejná správa