Tlačení na břicho v druhé době porodní, mýtus nebo realita? - Panznerová, Ema (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce na téma Tlačení na břicho v druhé době porodní, mýtus nebo realita? Je prací teoreticko-průzkumnou. Teoretická část se zabývá porodem, Kristellerovou expresí, je popsán její historický kontext a konkrétně jsou popsané indikace, kontraindikace a způsob provedení. Součástí je také výčet vybraných rizik exprese jak pro matku, tak plod. V závěru teoretické části práce jsou stručněji popsány další vybrané porodnické operace. V průzkumné části diplomové práce byla prostřednictvím dotazníkového šetření zjišťována míra užívání tlaku na fundus u vybraného souboru respondentek, které rodily v roce 2021, 2022 nebo 2023 napříč Českou republikou. Součástí průzkumu bylo především porovnání určitých faktorů mezi ženami, které uvedly, že jim na břicho tlačeno nebylo a ženami, které uvedly, že jim tlak na fundus děložní prováděný byl.
Fundal Pressure During the Second Stage of Labor - Myth or Reality?
Keywords: porod; exprese; tlak na fundus; porodnická operace; childbirth; expression; fundal pressure; obstetric operative procedures