Problematika polychromie na kameni a její restaurování - Třesohlavá, Magdalena (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou povrchových malířských úprav na kamenosochařských dílech umístěných v exteriéru. V první části jsou popsány techniky a historický vývoj povrchových úprav. Dále se práce soustředí na památky tohoto typu nacházející se na našem území, kterými jsou především pískovcové sochy se stopami po olejových nátěrech. Práce se zabývá problematikou degradace těchto povrchových úprav a možnostmi jejich restaurování. Nejprve je popsán historický vývoj péče o tato díla a na závěr jsou uvedeny současné možnosti a metody uplatňované při jejich restaurování.
Problems of a polychromy on stone sculptures and its restoration
Keywords: konzervace; restaurování; sochy; kámen; polychromie; památková péče; conservation; restoration; sculpture; stone; polychromy; care of historical monuments